Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Anova saa 

 

Matteuksen evankeliumi, luku 7:
(Rinnakkaispaikka: Luuk. 11:9-13) 

 

7. "Anokaa, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan. 
8. Sillä jokainen anova saa, etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan. 
9. Vai kuka teistä antaisi pojalleen kiven, kun hän pyytää leipää, 
10. tai käärmeen, kun hän pyytää kalaa? 
11. Jos siis te, jotka olette pahoja, osaatte antaa lapsillenne hyviä lahjoja, kuinka paljon ennemmin teidän taivaallinen Isänne antaa hyvää niille, jotka sitä häneltä anovat. 
12. Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää myös te samoin heille. Tämä on laki ja profeetat."  

 


(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Matt. 7:7-12)

7. Verbit "anoa, etsiä" ja "kolkuttaa" ilmaisevat kieliopillinen muotonsa perusteella, että meidän tulee jatkaa anomista, etsimistä ja kolkuttamista lakkaamatta. Meidän on anottava niin kuin köyhä, jolla ei ole mitään; kyseltävä kuin matkustavainen, joka ei tiedä tietä; etsittävä kuin se, joka on kadottanut jotakin arvokasta. 
10. Ihminen voi helpommin tulla toimeen ilman kalaa kuin ilman leipää, mutta lapsi saa kalankin, kun hän sitä pyytää. Siihen aikaan kalaa tarjottiin suunnilleen samoin kuin me nykyisin tarjoamme hedelmiä. 
11. Jumalaan ei voi verrata parhaitakaan vanhempia, mutta pahatkin vanhemmat ymmärtävät antaa lapsilleen hyviä lahjoja. Kuinka paljoa ennemmin taivaallinen Isämme, joka sanan todellisessa merkityksessä on hyvä, antaa hyviä lahjoja niille, jotka niitä häneltä anovat. 
12. Tätä jaetta kutsutaan usein »kultaiseksi säännöksi». Muutamissa Idän uskonnoissa se esiintyy kielteisessä muodossa, ja myös juutalaisuudessa asiaa pidetään tärkeänä. Rabbi Hillel oli sanonut: »Älä tee lähimmäisellesi sitä, mitä vihaat. Tämä on koko laki, kaikki muu on sen selitystä.» Apokryfisessa Tobiaan kirjassa sanotaan: »Mitä itse vihaat, sitä älä tee kenellekään muulle» (4:15). Mutta sellaisessa muodossa kuin Jeesus asian ilmaisi, sitä ei ollut aikaisemmin sanottu. Yhdessä ainoassa lauseessa hän tuo esiin ihmissuhteiden keskeisen ihanteen. 


Sivun alkuun

©2019 AARRE JA SYDÃN - suntuubi.com