Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Älkää tuomitko

 

Matteuksen evankeliumi, luku 7:

(Rinnakkaispaikka: Luuk. 6:37-42)

 

1. "Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi.

2. Millä tuomiolla te tuomitsette, sillä teidät tuomitaan, ja millä mitalla te mittaatte, sillä teille mitataan.

3. Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa hirttä omassa silmässäsi?

4. Tai kuinka voit sanoa veljellesi: 'Anna minun ottaa roska silmästäsi', kun omassa silmässäsi on hirsi?

5. Sinä tekopyhä! Ota ensin hirsi omasta silmästäsi, niin sitten näet ottaa roskan veljesi silmästä.

6. Älkää antako koirille sitä, mikä on pyhää, älkääkä heittäkö helmiänne sikojen eteen, etteivät ne tallaisi niitä jalkoihinsa ja kääntyisi raatelemaan teitä."

 

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Matt. 7:1-6)

 

1. Jumala yksin tuntee ihmisten sanojen ja tekojen vaikuttimet, ja sen vuoksi tuomitseminen on hänen asiansa, ei meidän. Asiayhteys osoittaa, että kysymys ei ole arvostelusta. Jakeessa 15 Jeesus kehottaa esimerkiksi kavahtamaan vääriä profeettoja.

2. Jeesus lainaa juutalaista sananlaskua. Tässä Jeesus painottaa tärkeätä periaatetta. Mitä ihminen kylvää, sitä hän saa myös niittää. Tämä totuus ei ollut vain siihen hetkeen sopiva, vaan se on osoittautunut aina päteväksi. Jeesus sanoi asian, joka on säädetty jo olemassaolon perustekijöissä.

3. Kuva on tieten tahtoen liioiteltu korostamaan voimakkaasti miten väärin on tuomita muita hajottavalla arvostelulla. "Rikka" oli pölyhiukkanen, hiuskarva, jotakin täysin merkityksetöntä, kun taas "malka" oli vahva hirsi. On luovuttava sellaisesta asenteesta, joka voi estää näkemästä toisia avoimesti ja kiitollisina heidän hyvistä ominaisuuksistaan, ennen kuin alamme ojentaa heitä pikku virheistä. Jeesus ilmoittaa syyn, miksi emme saa tuomita (jj. 1-2). Omavanhurskautemme sokaisee meidät näkemästä virheitämme; lähimmäisen viat se suurentaa. Jeesus kyllä haluaa, että virheet oikaistaan ja niistä nuhdellaan opetuslasten kesken (18:15-18). Mutta tämä ei saa tapahtua arvostelunhalun tai omavanhurskauden perusteella.

5. Ulkokullattu on naamiota pitävä henkilö, näyttelijä, joka kätkee todellisen minänsä. Nämä voimakkaat ja nuhtelevat sanat sisältävät myös lupauksen - lupauksen, että voimme auttaa veljeämme hänen pienten vikojensa ja puutteidensa korjaamisessa. Jos emme ole arvosteluhengen täyttämiä, meidän on mahdollista poistaa »rikka» veljemme silmästä. Meidän on itse elettävä Jumalan armossa, jolloin voimme pyytää Jumalan armoa toisillekin.

6. Ihmisille ei pitäisi antaa mitään, mistä heillä ei ole halua tai kykyä iloita. »Pyhä» voi tässä tarkoittaa uhritoimituksissa käytettävää lihaa, josta oli ankarat määräykset (3 Moos 22:6 s.). Sellaisen lihan antaminen koirille olisi ollut juutalaisille suurin mahdollinen häväistys. Raamatun kuvakielessä koirat kuvaavat jotakin huonoa. Siat olivat saastaisia. Jakeessa 5 varoitetaan ankaruudesta, joka perustuu omavanhurskauteen ja joka kohdistuu ainoastaan toisiin; jakeessa 6 taas varoitetaan liiallisesta peräänantavuudesta ja helläkätisyydestä.

 

Sivun alkuun

©2019 AARRE JA SYDÃN - suntuubi.com